2121048634 Δικελί 4 Νέα Σμύρνη, Αττικής diatrofokinisi@gmail.com

Φθινόπωρο και Διατροφή: 4 +1 τροφές για ενέργεια και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Φθινόπωρο και Διατροφή:  4 +1 τροφές για ενέργεια και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Φθινόπωρο και Διατροφή: 
4 +1 τροφές για ενέργεια και ενίσχυση ανοσοποιητικού

 

   Το φθινόπωρο είναι η εποχή της μετάβασης. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, η μέρα μικραίνει και ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να διατηρήσει την ενέργεια και την άμυνά του. 
   Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνουμε δυνατοί, με καλή διάθεση και ισχυρό ανοσοποιητικό. Ας δούμε λοιπόν 4 +1 εποχικές τροφές που αξίζει να εντάξουμε στο φθινοπωρινό μας πιάτο! 


1.    Κολοκύθα – ο «πορτοκαλής θησαυρός»
    Η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, πρόδρομο της βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην υγεία του δέρματος. Επιπλέον, προσφέρει φυτικές ίνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου και χαρίζουν αίσθημα κορεσμού. Δοκίμασέ τη σε σούπες, πουρέ ή ακόμα και σε ριζότο.


2.    Μήλο – «ένα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» 
   Το μήλο είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου και όχι τυχαία! Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα μικρόβια και τις ιώσεις. Επίσης, οι φυτικές του ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί σωστά και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Απόλαυσέ το σαν σνακ, πρόσθεσέ το σε σαλάτες ή στο πρωινό σου με βρώμη και γιαούρτι.


3.    Μπρόκολο – ο πράσινος «φρουρός» 
   Το μπρόκολο είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές του φθινοπώρου. Περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Μαγείρεψέ το στον ατμό για να διατηρήσει τις βιταμίνες του.


4.    Καρύδια – ενέργεια και καλά λιπαρά 
   Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα καρύδια είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της κόπωσης και τη στήριξη του ανοσοποιητικού. Λίγα καρύδια την ημέρα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη σταθεροποίηση της ενέργειας. Πρόσθεσέ τα στο πρωινό σου ή σε σαλάτες για επιπλέον νοστιμιά και ενέργεια. 


5.     Μέλι – φυσική ασπίδα – το φάρμακο της φύσης 
  Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Προσφέρει φυσική γλυκύτητα, καταπραΰνει τον λαιμό και ενισχύει την ενέργεια με ήπιο τρόπο, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Απόλαυσέ το με λίγο γιαούρτι ή σε ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι και κανέλα. 
Συνοψίζοντας Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επαναφέρουμε ισορροπία στη διατροφή μας, να στραφούμε σε εποχικά προϊόντα και να φροντίσουμε το σώμα μας από μέσα προς τα έξω. Με μικρές αλλαγές στο πιάτο μας μπορούμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και ισχυρό ανοσοποιητικό για τους μήνες που έρχονται.

 

Διατροφοκίνηση by Efi Noikokyri 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ενσυνείδητη 
Διατροφή | Ευεξία | Ισορροπία


 

Πίσω