2121048634 Δικελί 4 Νέα Σμύρνη, Αττικής diatrofokinisi@gmail.com

Κάστανα: η πιο “χουχουλιάρικη” γεύση του φθινοπώρου

Κάστανα: η πιο “χουχουλιάρικη” γεύση του φθινοπώρου

Κάστανα: η πιο “χουχουλιάρικη” γεύση του φθινοπώρου


Όταν αρχίζει να μυρίζει βροχή και τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνισή τους, υπάρχει μια μυρωδιά που φέρνει αμέσως ζεστασιά: τα κάστανα που ψήνονται. Είναι η γεύση του φθινοπώρου  γλυκιά, γήινη και γεμάτη νοσταλγία. 
Μια μικρή απόλαυση που σε κάνει να θέλεις να τυλιχτείς με μια κουβέρτα και να κρατήσεις στα χέρια σου ένα χάρτινο σακουλάκι με ζεστά κάστανα. 

Διατροφική αξία 


Τα κάστανα ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς γιατί έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που τα καθιστά ιδανική πηγή φυσικής ενέργειας. 
Θερμίδες: περίπου 180 kcal ανά 100 γραμμάρια (περίπου 6–7 κάστανα) 

Πλούσια σε:


Βιταμίνη C : σπάνιο για καρπό αυτού του είδους! • 
Κάλιο και μαγνήσιο : βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος 
Φυτικές ίνες :  ρυθμίζουν το έντερο και χαρίζουν κορεσμό 
Σύμπλεγμα βιταμινών Β : στηρίζουν το νευρικό σύστημα και την παραγωγή ενέργειας 

 

Πώς να τα απολαύσεις:


•    Ψητά ή βραστά, σκέτα ή με λίγο μέλι και κανέλα •
•    Σε σαλάτες με ρόκα, ρόδι και άλλα λαχανικά 
•    Σε πουρέ, για συνοδεία με κρέας ή κοτόπουλο 
•    Σε γλυκά, όπως μους ή κέικ κάστανου 

Extra tip: Αν τα βράσεις, διατήρησε και λίγο από το νερό — είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για σούπες ή ριζότο. 
Λίγη “ζεστασιά” ακόμη 


Τα κάστανα δεν είναι μόνο τροφή, είναι συναισθηματική εμπειρία. Μυρίζουν οικογένεια, παρέα, φθινοπωρινό απόγευμα και στιγμές ηρεμίας. Είναι το comfort food που σε κάνει να επιβραδύνεις λίγο, να απολαύσεις τον ρυθμό της εποχής και να θυμηθείς ότι η ευεξία δεν είναι μόνο τι τρως, αλλά και πώς το ζεις.


Διατροφοκίνηση by Efi Noikokyri 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ενσυνείδητη 
Διατροφή | Ευεξία | Ισορροπία

 

Πίσω