2121048634 Δικελί 4 Νέα Σμύρνη, Αττικής diatrofokinisi@gmail.com

Υπερκατανάλωση γλυκαντικών ουσιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υπερκατανάλωση γλυκαντικών ουσιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υπερκατανάλωση γλυκαντικών ουσιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» ή «με τεχνητά γλυκαντικά», πιστεύοντας ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα, η υπερβολή μπορεί να έχει τις δικές της παρενέργειες.

Τι είναι οι γλυκαντικές ουσίες;
Οι γλυκαντικές ουσίες είναι συστατικά που προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς να παρέχουν (ή παρέχουν ελάχιστες) θερμίδες. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αναψυκτικά, γλυκά, τσίχλες, σάλτσες, ακόμα και για οικιακή χρήση στον καφέ ή στο τσάι.
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες:
    •    Θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες (όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη, η ξυλιτόλη)
    •    Μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες (όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η στεβία, η ακεσουλφάμη Κ)

Τι συμβαίνει όταν γίνεται υπερκατανάλωση;
Παρότι θεωρούνται ασφαλείς σε φυσιολογικές ποσότητες, η υπερβολική χρήση γλυκαντικών μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες επιπτώσεις:

1. Διαταραχή της όρεξης και επιθυμία για γλυκό
Η συχνή κατανάλωση πολύ γλυκών γεύσεων (ακόμα κι αν δεν έχουν θερμίδες) “εκπαιδεύει” τον εγκέφαλο να ζητά συνεχώς γλυκό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού συνολικά ή σε δυσκολία ελέγχου των ποσοτήτων.
2. Επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου
Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η σουκραλόζη ή η σακχαρίνη) μπορεί να επηρεάζουν τη σύσταση των εντερικών μικροβίων, επηρεάζοντας την πέψη και τον μεταβολισμό.
3. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
Οι γλυκαντικές αλκοόλες, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια ή διάρροια, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο έντερο.
4. Επίδραση στη γεύση και στις διατροφικές συνήθειες
Η συνεχής χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αλλάξει την αίσθηση της γλυκύτητας. Οι φυσικές τροφές (όπως τα φρούτα) μπορεί να φαίνονται «άγευστες», με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωσή τους.

Πόσο είναι “το πολύ”;
Κάθε γλυκαντικό έχει μια Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI), δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα που θεωρείται ασφαλής. Αν και είναι δύσκολο να την ξεπεράσει κανείς μέσω της κανονικής διατροφής, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν:
    •    καταναλώνονται πολλά light προϊόντα καθημερινά
    •    χρησιμοποιούνται πολλές σταγόνες ή φακελάκια γλυκαντικών στον καφέ ή στα ροφήματα

Τι να κρατήσουμε
    •    Οι γλυκαντικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ζάχαρης, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο.
    •    Δεν είναι όμως “μαγική λύση” για απώλεια βάρους ή για βελτίωση της υγείας.
    •    Η ισορροπημένη διατροφή, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα, παραμένει η καλύτερη επιλογή.

Συμπέρασμα:
Η μέτρια χρήση γλυκαντικών είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στις διατροφικές μας συνήθειες. Όπως και με τη ζάχαρη, το “μέτρον άριστον” είναι ο καλύτερος οδηγός.


#γλυκαντικά #διατροφή #υγεία #στεβία #ασπαρτάμη #διαιτολόγος #χωρίςζάχαρη

Πίσω